Η Αναπτυξιακή Ηρακλείου διοργανώνει εκπαιδευτική ημερίδα με θέμα «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΝΤΑΞΗΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΣΤΕΡΟΥΣΙΩΝ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ MAB /UNESCO» σήμερα Τρίτη 26 Μαρτίου, στις 6μμ, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού της Παλιάς Ηλεκτρικής Αρχανών.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης, στο πλαίσιο του έργου «Διαμόρφωση και υποβολή πρότασης για την ένταξη της περιοχής των Αστερουσίων στο δίκτυο περιοχών MaB/UNESCO», με κεντρικό ομιλητή τον ομότιμο καθηγητή Τμήματος Χημείας/ΕΚΠΑ, πρόεδρο της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής ΜΑΒ της UNESCO «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» Μιχαήλ Σκούλλο.
Η εκδήλωση που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, διοργανώνεται σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών και το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον, τον Πολιτισμό και την Αειφόρο Ανάπτυξη (MIO- ECSDE).
Ο κ. Σκούλλος θα παρουσιάσει το πρόγραμμα MaB, θ’ αναλύσει πώς λειτουργεί διεθνώς, ενώ παράλληλα θα αναφερθεί στους στόχους και τη διαχείριση των περιοχών MaB. Ο ίδιος θ’ αναπτύξει το θέμα: “Η ΕΑΑ ως εργαλείο για την καλλιέργεια της συμμετοχικής διαχείρισης. Ευκαιρίες και δυνατότητες για την περιοχή του ορεινού όγκου Αστερουσίων”.
Η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κοινωνικής Πολιτικής Περιφέρειας Κρήτης Θεανώ Βρέντζου θα παρουσιάσει το θέμα “Σχέδιο Ανάπτυξης της περιοχής του Ορεινού όγκου των Αστερουσίων στο πλαίσιο της ένταξης της στο Δίκτυο Περιοχών Άνθρωπος και Βιόσφαιρα της UNESCO”, ενώ τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών Άννα Μαρτιμιανάκη, Μαρία Σφακιανάκη και Έλενα Φανιουδάκη θα παρουσιάσουν τις εκπαιδευτικές δράσεις του ΚΠΕ σε προστατευόμενες περιοχές.
Ο Βιολόγος Τάσος Δημαλέξης θα προχωρήσει σε γενική παρουσίαση του προς υποβολή φακέλου για την ένταξη της περιοχής του ορεινού όγκου Αστερουσίων στο πρόγραμμα MaB. Ο Φυσιογνώστης MSc Σύμβουλος για ΠΕ και ΕΑΑ Βασίλης Ψαλλιδάς θ’ αναπτύξει το θέμα: “Περιγραφή περιβαλλοντικών δράσεων συμμετοχικής διαχείρισης για τον ορεινό όγκο Αστερουσίων. Το κοινωνικό κεφάλαιο στην περιοχή: Ποιοι φορείς, ποιες δράσεις, συνέργειες. Ολιστική προσέγγιση Βιοφυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος”.
Τέλος, ο Δρ. Βιολόγος – Ορνιθολόγος Μιχάλης Προμπονάς θα παρουσιάσει το θέμα: “Υπηρεσίες οικοσυστημάτων
και Δίκτυο NATURA 2000: περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές αξίες”.
Συντονιστής της εκδήλωσης θα είναι ο Γενικός Διευθυντής της Αναπτυξιακής Ηρακλείου